Nimbus Group AB (publ) har fattat beslut om att avveckla sina finska produktionsanläggningar i Kuopio respektive Larsmo. Avvecklingen är en konsekvens av gruppens överkapacitet utanför premiumsegmentet. Totalt berörs ca 140 anställda varav merparten är permitterade sedan tidigare på grund av svag efterfrågan.

Beslutet innebär att Nimbus Group gör en avsättning till en omstruktureringsreserv om totalt 55 Mkr under det tredje kvartalet 2024. Omstruktureringen beräknas leda till en gradvis förbättring av resultatet med start under fjärde kvartalet 2024 och nå full effekt under slutet av 2025. Den totala resultatförbättringen beräknas uppgå till 50 Mkr per år efter att den är fullt genomförd. Kassaflödespåverkan av omstruktureringen beräknas inledningsvis bli negativ med 35 Mkr under det fjärde kvartalet 2024 och därefter successivt generera ett positivt kassaflöde under 2025. Totalt sett förväntas kassaflödeseffekten från omstruktureringen bli neutral till svagt positiv.

Det nu fattade beslutet kommer att följas av sedvanliga fackliga förhandlingar. Som en konsekvens av avvecklingen av produktionsanläggningarna kommer Nimbus Group samtidigt att anpassa sitt modellprogram. De berörda modellerna hade en omsättning om 100 MSEK de senaste 12 månaderna.

”Marknaden för småbåtar har sedan pandemin varit mycket svag och vi har därför dragits med betydande förluster i segmentet under flera kvartal. Sedan några år tillbaka pågår en renodling av Nimbus Group mot premiumbåtar och för att stärka den satsningen gör vi den här förändringen. Det är såklart väldigt tråkigt att behöva ge ett sådant här besked men lönsamhet är och förblir en avgörande förutsättning för trygga jobb och det är därför vår skyldighet att göra vad vi kan för att uppnå den förutsättningen”, säger Jan-Erik Lindström, vd för Nimbus Group.